Poznáte Feng šuej?

Poznáte Feng šuej?

Jedná sa o klimatickú liečbu, ktorá využíva účinné faktory podnebia pri udržiavaní a podpore zdravia. Hlavnú úlohu zohrávajú samozrejme klimatické podmienky, malé množstvo alergénov v prostredí a čistý vzduch. Práve vďaka kombinácií týchto faktorov je Hotel Zochova chata **** ideálnym miestom na klimatoterapiu. 

Je to tradičná metóda, ktorá pochádza zo starovekej Číny a zaoberá sa vzťahom a harmóniou človeka s jeho životným priestorom. Historicky sa v Číne týmto učením riadili pri významných stavbách a ich orientácii. Hotel Zochova chata je taktiež postavený podľa týchto princípov a každý predmet má svoje presné miesto a orientáciu, preto sme sa rozhodli priniesť zopár tipov, ako dosiahnuť dokonalú harmóniu u vás doma.

Tok energie

Princípy feng šuej sa opierajú o energiu „čchi“
Energia sa v prvom rade musí do vášho domova dostať – a to cez vstupné dvere. V predsieni teda nehromaďte neporiadok a nepotrebné predmety, zariadenie by malo byť praktické a priestor by mal ostať vzdušný. 

Predmety a symboly

Rozlišujte, ktoré vám robia radosť a ktoré nie
Feng šuej ponúka viaceré symboly prosperity, ktoré sa umiestňujú na rôzne miesta v domácnosti, vy však môžete zvoliť symboly vlastné – a to také, ktoré vám robia radosť. Môžu to byť fotografie, či suveníry a talizmany, taktiež objekty, ktoré ste dostali do daru – jednoducho predmety s pozitívnou energiou. Tým nájdite ich vlastné čestné miesto a umiestnite ich naň. Dávajte si ale pozor na predmety, ktoré vo vás vzbudzujú negatívne emócie alebo vyvolávajú nepríjemné spomienky. 

Živé, ale mŕtve

Vyhnite sa sušeným kvetom
„Mŕtve“ predmety a dekorácie podľa feng šuej spomaľujú rast a blokujú tok energie – najmä ak sa takýto predmet nachádza v rohu miestnosti. „Mŕtvym“ predmetom môžu byť napríklad sušené kvety, ale aj hynúce izbové rastliny či preparované trofeje.

Poriadok v domácnosti, poriadok v duši

Nájdite potrebným predmetom domov
Zaručený spôsob, ako zničiť harmóniu v domácnosti je neporiadok. Predmetom nájdite ich miesto, na ktoré ich vždy odkladajte, ostatné predmety, ktoré iba „zahlcujú“ váš priestor, nepatria do vašej domácnosti, preto sa ich zbavte. Neporiadkom môžu byť aj malé detaily, ako napríklad oblečenie prehodené cez stoličku, či kopa papierov. 

Rohy miestností

Nech sa energia „nezasekne“
Podľa princípov feng šuej by ste mali dbať na to, aby rohy miestností boli vyplnené, aby v nich neostávala energia. Najvhodnejšie predmety, ktoré do rohov môžete umiestniť sú stojaca lampa s jemným svetlom alebo vysoká živá a zdravá rastlina.

Svetlo a vzduch

Naberte energiu zo vzduchu
Harmóniu si domov prinesiete vďaka dostatku svetla – počas dňa toho prirodzeného a večer dostatku umelého, no jemného svetla – najlepšie je kombinovať viaceré zdroje svetla, napríklad stropné svietidlo so stojacou lampou v rohu. Dôležitý je aj čerstvý vzduch, preto často vetrajte, no dbajte na čistotu vzduchu.  

Harmonický spánok

Správnym zariadením spálne k spokojnému životu
1.Posteľ by sa podľa čínskych tradícií nemala nachádzať priamo oproti dverám, ale uhlopriečne, najvhodnejší materiál postele je drevo a aj v prípade, že žijete osamote zvoľte dvojlôžkovú posteľ – otvoríte priestor pre novú lásku vo svojom živote.
2.V spálni by sa vôbec nemalo nachádzať zrkadlo, ak ho však predsa do tejto miestnosti potrebujete umiestniť, nemalo by odrážať posteľ.
3.Za posteľou by sa mala nachádzať stena alebo priečka, navodzuje pocit bezpečia a taktiež zabudnite na ťažké predmety zavesené nad posteľou. Farby stien by mali byť neutrálne, tlmené a pokojné. 
4.V spálni, ako v mieste odpočinku a intimity, by ste sa mali vyhnúť elektronike ako napríklad televízor a počítač. Nevhodné sú aj predmety na cvičenie – spálňa je miestom relaxu.

Sme veľmi hrdí, že v roku 2011 náš hotel získal ocenenie Stavba roka, ktorú si odniesol najmä vďaka vytvorenej symbióze architektúry s okolitou prírodou Malých Karpát. Detaily z dreva a množstvo skla či veľké okná umožnia oddať sa pokoju prírody a nechať sa ním unášať. Harmonickým prostredím a potešením pre všetky zmysly je aj obľúbené miesto pre relax – naše Wellness & Spa, ktoré nájdete v obklopení bukového lesa. Oázu oddychu objavíte aj v exteriéri vďaka nádhernej wellness záhrade s jazierkom. 

Navštívte náš Klenot lesa, zažite klimatické kúpele Malých Karpát a doprajte si dokonalý komfort v srdci prírody.

Ďalšie aktuality